تفاوت بین گذرنامه و ویزا: قبل از مسافرت، مطمئن شوید که تفاوت های بین گذرنامه و ویزا را می دانید، زیرا ممکن است به هر دو نیاز داشته باشید.
پاسپورت چیست؟

تفاوت اصلی بین گذرنامه و ویزا این است که گذرنامه برای شناسایی شهروندان هر کشور در سفر های بین المللی صادر می شود.
  یک گذرنامه برای تأیید کشور شهروندی فرد استفاده می شود.

     گذرنامه شامل عکس، نام، تاریخ تولد، جنسیت و مشخصات فیزیکی شما است.
     برای شهروندان U.S.، برخی از کشورها فقط یک گذرنامه برای ورود مجدد نیاز دارند. کشورهای دیگر ممکن است قبل از ورود به ویزا نیاز داشته باشند.

 مطمئن شوید که آیا کشور یا کشورهایی که در طول سفر از آنها عبور می کنید نیاز به ویزا دارند یا خیر! شما باید
     دیپلمات ها و مقامات دولتی پاسپورت های مختلفی را نسبت به مسافران معمولی دارا می با شند.

روادید یا ویزا بعد از پاسپورت مهمترین سند مسافرتی بشمار می رود. قراردادهای بین المللی در میان کشورها، شرایط سیاسی حاکم بر آنها و همچنین قوانین داخلی مربوط به اقامت، تابعیت و گردشگری هر کشور از موارد مهم و تاثیر گذار بر روند اخذ روادید می باشند.
با توجه به شرایط سیاسی بین المللی حاکم بر جهان، شهـروندان و دارندگان گذرنامه جمهوری اسلامی ایران می توانند جهت ســـفر به کشــور های ذیل بدون اخـذ روادید اقدام کنند:

سیشل، جزایر کوک، کوزوو، نیووی، دومینیک، اکوادور، هایتی، مالزی، میکرونزیا، تونس، نیکاراگوئه، ترکیه، ونزوئلا، سنت کیتس و نویس

کشورهایی که برای ورود به آنها نیاز به اخذ ویزای فرودگاهی است:

ارمنستان، بنـگلادش، آذربــایجان، بلاروس، اندونزی، عراق، بحرین، پاکستان، توگو، بولیوی، کومور، گینه بیسائو، کنیا، گــویانا، لائوس، لبنان، ماکائو، ماداگاسکار، مالدیو، موزامبیک، موریتانی، نپال، ساموآ، سومالی، سریلانکا، تاجیکستان، تانزانیا، تیمور شرقی و اوگاندا (با توجه به تغییرات دائمی این اسامی حتما در موقع سفر با سفارت مربوطه چک شود).
روند صدور روادید ورود به جمهوری اســلامی ایران نیز با نظر مثبت و مســاعد سیاستمداران کشور، آسـان تر شده و در حال حاضر ویزای 30 روزه توریستی در مبـادی ورودی کــشور برای گردشگران اکثر کشورها بجز شهروندان قطر، هند و پاکستان صادر می گردد.

بدیهی است شهروندان ایرانی برای ورود به کشورهایی غیر از موارد فوق نیاز به اخذ ویزا دارند.

ویزای توریستی امارات متحده عربی (دبی)
 روند صدور ویزای دبی بین 1 تا 7 روز کاری بسته به شرایط سیاسی، ازدهام سفر و تعطیلات اداره مهاجرت امارات متحده عربی متفاوت است.
لازم به ذکر است که مدت صدور روادید دبی بعضی اوقات تا 15 روز نیز طول کشیده که کاملا بدلیل مسائل سیاسی فیمابین دو کشــور بوده است، از این رو هیچ تضـمینی در مورد زمــان مزبور وجود ندارد.

شرایط و مدارک لازم جهت اخذ ویزای امارات متحده عربی:
•     اسکن رنگی دقیق و کامل از صفحات مشخصات فردی
•    اسکن رنگی یک قطعه عکس

ویزای حوزه شنگنSchengen Visa 

با تشکیل اتحادیه اروپا و برداشته شدن مرز کشورهای این قاره، در سال 1995بیشتر کشورهای عضو این اتحادیه با پیوستن به معاهده شنگن شرایط یکسان صدور روادید و برداشتن کنـترل مرزهای مشــترک فیمابین را پذیرفتند.

به مجموعه 4312099 کیلومترمربعی مساحت این کشورها حوزه شنگن اطلاق می گردد و مسافرین برای ورودبه این حوزه باید از یکی از این کشورها ویزای شنگن دریافت نمایند. طبق قوانین شنگن، کشوری که از آن درخـواست صدور روادید می شود باید کشور ورود مسـافر به این حـوزه بوده یا بیشترین مدت اقامت مسـافر باید در آن باشد. ویزای شنگن در چهار سطح صادر می گردد:

  • سطح A: ویزای ترانزیت فرودگاهی
  • سطح B: ویزای ترانزیت حوزه شنگن فقط برای عبور در کمتر از 5 روز
  • سطح C: ویزای توریستی، ملاقات بستگان، ملاقات کاری حداکثر 90 روزاقامت از 180 روز اعتبار ویزا
  • سطح D: ویزای اقامت بلند مدت بیش از سه ماه، کار، تحصیل

در مورد ویزای ترانزیت فرودگاهی سطح A لازم به ذکر است خطوط هوایی اروپا بسته به قوانین کشور خود، مقررات متفـاوتی دارند که باید در هنـگام درخواست بلیت چک شوند. مثلا هواپیمایی لوفت هــانزا برای مســافرین در ادامه مسیر ایالات متحده امریکا و کانادا ویزای ترانزیت آلمان نمی خواهد ولی برای بقیه مسیرها اخذاین ویزا الزامی است ویزای سطح C ،ویزایی است که بیشترین تعداد صدور را دارد،برای مثال در سال 2015 از ایــران تعداد 158889 درخواســت ویزای شنـــگن داده شده است که 23 درصد آن چندبار ورود بوده است یا کشور فرانــسه 3356165 درخواست ویزای شنگن را در سفارت خانه های خود در سراسر جهان بررسی کرده که به 9/9 درصد آن ویـزا داده نشده است.

مدارک مورد نیاز جهت اخذ ویزای شنگن

  • پر کردن فرم درخواست ویزای شنگن قابل دریافت از وب سایت هر سفارتخانه کشور عضو

مدارک هویتی:

  • گذرنامه امضاء شده مسافر با حداقل 6 ماه اعتبار از تاریخ پایان سفر و دو صفحه خالی روبرو
  • ترجمه رسمی تمامی صفحات شناسنامه
  • ترجمه رسمی سند ازدواج (در صورت تاهل)
  • دو قطعه عکس در ابعاد 5/3 در 5/4 سانتیمتر، پشت زمینه سفید، نگاه روبرو بدون عینک یا کلاه که 70 درصد عکس را فاصله چانه تا پیشانی اشغال کرده باشد.

مدارک شغلی:

  • ترجمه رسمی جواز کسب یا اساسنامه شرکت و روزنامه رسمی آن جهت صاحبین مشاغل
  • ترجمه رسمی گواهی اشتغال بکار ، لیست 3 ماه آخر بیمه تامین اجتماعی و رسید پرداخت ماه آخر بعلاوه کپی مدارک بند قبلی جهت کارمندان
  • ترجمه رسمی گواهی اشتغال به تحصیل جهت دانش آموزان و دانشجویان

مدارک مالی:

  • ترجمه رسمی سند ملکی
  • نامه تمکن مالی از بانک به زبان انگلیسی مهمور به مهر بانک
  • ریز صورتحساب 6 ماهه آخر حساب بانکی متقاضی به زبان انگلیسی مهمور به مهر بانک (با مانده حساب بیش از حداقل 400 میلیون ریال)

ویزای روسیه، چین و کشورهای آسیای میانه

ویزای کشور های فوق الذکر از طریق کارگزار مطمئن دریافت می گردد و با توجه به تغییرات دائمی نرخ و مدت زمان اخذ روادید می بایست با همکاران کانتر تور آژانس هواپیمایی امیر چک شود.

ویزای ورودی ایران

هر ایرانی می تواند بعنوان میزبان، هر چند میهمان خارجی را برای بازدید از ایران دعوت نماید. اگر میهمان شمــا خانم باشد باید میزبان نیز خانم انتخاب شود ولی در صورت دعوت گـروهی محدودیتی از بابت جنسیت میزبان وجود ندارد. برای دعوت از میهمان اسکن رنگی پاسپورت ایشان و اطلاعات شخصی ایشان و همچنین اسکن رنگی شناسنامه میزبان لازم است.
میهمان می تواند طی حداکثر 10 روز کاری پس از ارائه درخواست، با مراجعه و تحویل پاسپورت خود به کنسولگری یا سفارت جمهوری اسلامی ایران در شهر مورد نظر خویش ویزای ایران را دریافت نماید.

منابع:

ویکیپدیا

Resourcesglobal
.